Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Shrapnel 2013 nr. 4 verschenen

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WFA-België Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
blindgangerGeregistreerd op: 1-10-2010
Berichten: 66

BerichtGeplaatst: 28 Nov 2013 12:58    Onderwerp: Shrapnel 2013 nr. 4 verschenen Reageer met quote

Inhoud:

Blz 2: De genie legt opnieuw een pontonbrug over de Schelde Luc Vandeweyer

Blz 3: Van allegorie van weldaad tot symbool van misdaad, Xabier Jense
De historische overlevering van de Eerste Wereldoorlog stond in het teken van de morele herbewapening van de natie, waarmee het gevoel van neergang onder de aangeslagen bevolking moest worden omgebogen in een hoop op opgang. Dit nationalistisch streven werd naar mijn opvatting beheerst door drie trends, namelijk door de militarisering van de natie, de ideologisering van de maatschappij en de mythologisering van het verleden. Tijdens het Derde Rijk ondergingen de genoemde tendensen een intensivering.

Blz 21: Ethe, Tintigny, Rossignol, Anloy: Slachtoffers van waan, Freddy Vandenbroucke
In talloze Duitse legerorders werd bevolen met de grootste gestrengheid op te treden tegen zogenaamde francs-tireurs. In principe werd een veldgerecht voorgeschreven waarbij bepaalde procedures dienden gevolgd te worden, zelfs een tolk ingeval de beschuldigde (geen woord) Duits begreep (wat bijna altijd het geval was, zeker in Franstalig België – buiten de grensstreek in de omgeving van Aarlen) ten ware er ondubbelzinnig sprake kon zijn van ‘op heter-daad’. Welnu, haast elke imaginaire verzetsdaad werd gecatalogeerd al zijnde ‘op heterdaad’.

Blz 33: De mensencarrousel van de mobilisatie! Herman Verstraete
Eigenlijk is er helemaal geen enthousiasme, om ten oorlog te trekken, maar bij sommigen ontstaat een soort vast-beradenheid, een vertrouwen. ‘Met de steun van de Russen zullen we de Teutonen verslaan en voorgoed.’ Een aan-tal Fransen hoopten en geloofden dat dit de laatste oorlog ging zijn van alle oorlogen, zoals zij het noemden « la der des der », « la dernière des dernières ».

Blz 37: De familie Mahieu, Hollebeke, Freddy Vandenbroucke
Textielbaronnen… Fabelachtige rijkdom… Sociale onrust… Glamour…Oorlog en vernietiging… Palingbeekkasteel… Woormezeele Château…White Chateau…Bayern Schloss… Het familie-epos van de textielbaronnen Mahieu’s oogt als een saga vol drama waarin tegenover geld en aanzien, sociale onrust en oorlog staan met finaal de vernietiging van eigendommen en fabrieken maar ook het einde van de familielijn doordat de jongste telgen sneuvelen zonder vaderschap. Het is een verhaal van hang naar glitter en glamour door de moeder die na het overlijden van haar veel oudere echtgenoot een immens fortuin toegegooid krijgt. Daar dan tegenover staat het gegeven dat haar oudste zoon als gewoon soldaat sneuvelt op de vooravond van de Slag om Verdun.

Blz 45: De Royal Naval Division tijdens de Slag om Antwerpen op 3 tot 12 okt. ‘14, Niko Vankerckhoven
De Royal Naval Division was op dat moment één van de weinige reserves die het Britse leger kon in de strijd werpen. De divisie beschikte niet over artillerie en ambulances en had geen gevechtservaring. Ze bestond uit twee Naval Brigades en één Marine Brigade, samengesteld uit mannen uit de reserve van de Royal Navy, die bij het uitbreken van de oorlog uit 20.000 tot 30.000 man bestond.

Blz 53: Een Belg in dienst van het Britse Koningshuis: LtGen Sir Adrian Paul Ghislain Carton de Wiart,
V.C. - K.B.E. - C.B. - C.M.G. D.S.O., Gilbert Delaruelle
Adrian was de zoon van een Belgische magistraat en een Ierse moeder. Toen hij 6 jaar was overleed zijn moeder en verhuisde het gezin naar Cairo waar zijn vader, Léon, voor de Egyptische regering ging werken en juridische adviseur was van de regering. Léon was tevens directeur van ‘Cairo Electric Railways’. Tijdsgenoten vertelden dat hij een bastaardzoon was van Koning Leopold II…

Blz 63: Waarom viel de Vesting Antwerpen zo snel ? ‘Rapport’ uit 1931 van Emile Galet, raadgever van de koning, Herman Verstraete
Galet schrijft, als generaal, ca. 1930, zijn opinies en standpunten neer die hij had, in 1914. Maar in 1914 was hij een piepjonge lagere officier, een ambitieuze kemphaan die nog alles te winnen had, onderaan de hoge ladder van de promoties, intelligent maar zonder militaire ervaring.

Blz 67: Vliegtuig vernietigd te Wulpen. Uniek geval ? Luc Vanacker
Op 21 april 1918, de dag waarop Manfred von Richthofen neergeschoten werd boven het Sommefront, kon de Canadese piloot Charles Hickey een Duits verkenningsvliegtuig van het type Rumpler tot landen dwingen te Wulpen bij Veurne. Vooraleer zich over te geven aan een Belgische officier, activeerden de Duitse piloot en zijn waarnemer een tijdbom achter in hun tweezitter. Charles Hickey, die intussen geland was, riep de nieuwsgierige Belgische militairen (in ’t Engels) nog toe om van het toestel weg te lopen, maar het was te laat. De bom ontplofte en doodde daarbij acht Belgische militairen. Ook Hickey zelf raakte gewond. Uit navraag bij een aantal luchtvaarthistorici blijkt het hier te gaan om een zeldzaam gebruik van een Duitse vliegtuigvernietiger (Flugzeugzerstörer).


En verder... : blz. 18: De rekrutering in de VSA en het verzet ertegen tijdens WO I, Jeannick Vangansbeke - Correcties en aanvullingen… blz. 19: Gewaagde ontsnapping van 103 Luikenaars met de Atlas-V, Freddy Vandenbroucke… blz. 32: Zinsverbijstering in oorlogstijd - Martial Lekeux en de doodsstrijd van Luik, Etienne Delannoo… blz. 44: Soldaat in de oorlog, Ernie Pyle; Herman Verstraete… blz. 52: Het Duitse leger en de IJzeren Kanselier zijn uitgevonden door een Waal!, Jeannick Vangansbeke - ‘God’ (Haig) zal zo voorbijkomen (vert. Etienne Delannoo)… blz 62: De zuidelijke onderbuik van het westelijke front? Engelands mediterrane uitvalsbasis doorheen de eeuwen, Jeannick Vangansbeke… blz 66: De fatale jump, Herman..Verstraete. blz. 70: Wandelaar, ga nog eens naar Vladslo, Herman Verstraete.

Extra bijlage: blz 71 tot 74
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
A. DepageGeregistreerd op: 1-6-2008
Berichten: 2886
Woonplaats: Dendermonde, Oost-Vlaanderen (B)

BerichtGeplaatst: 28 Nov 2013 18:24    Onderwerp: Reageer met quote

Die van mij is vandaag in de bus gedropt! Alweer veelbelovende artikels waaronder de Duitse Stahlhelm en de Duitse frontsoldaat als personalisering.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
Binkske007
Moderator


Geregistreerd op: 8-4-2008
Berichten: 3972
Woonplaats: Turnhout (België)

BerichtGeplaatst: 28 Nov 2013 19:59    Onderwerp: Reageer met quote

Hier ook aangekomen. Laughing
_________________
"They shall grow not old, as we that are left grow old" poppy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WFA-België Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group