Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Inhoud Shrapnel 2018 nr.2

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WFA-België Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
blindgangerGeregistreerd op: 1-10-2010
Berichten: 66

BerichtGeplaatst: 22 Mei 2018 9:50    Onderwerp: Inhoud Shrapnel 2018 nr.2 Reageer met quote

Blz. 2: Het oorlogsmonument aan de Allerheiligen-watervallen bij Oppenau

Blz. 3: De wezen van de Ieperse Burgerlijke Godshuizen en WO I...
Francis Devlamynck

Op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog bestuurde de Ieperse Commissie der Burgerlijke Godshuize. Voor elk van die gestichten bracht de oorlog een jarenlange vluchtelingenstroom op gang.

Blz. 19: Parijs onder vuur !...
Eric R.J Wils/ Herman Verstraete/ Freddy Vandenbroucke

Wat hadden de ingenieurs van de Duitse wapenfabrikant Krupp nu weer bedacht om de Franse bevolking te belagen?

Blz. 28: De gevechten op de Kezelberg ... Jan Vancoillie

Van aan de weg Menen-Ieper tot de weg Menen-Roeselare zijn twee compagnies van het 1ste bataljon van het Beierse Reserve-Infanterie-Regiment 1 (I/Bayr. Res. Inf. Regt. 1) opgesteld als voorposten. De 1ste compagnie bezet een voorpostenlijn langs de weg naar Roeselare. De Kezelbergmolen wordt ook bezet als voorpost.

Blz. 31: Hermann Göring’s Eerste Oorlog... Freddy Vandenbroucke

“Al vroeg werden de egomane trekjes van zijn karakter duidelijk. Hermann wordt of een groot man of een boef, zei zijn moeder”. Hij werd een groot man én een boef.

Blz. 39: Monument Landowski wacht op bevrijding ... Waldemar Ysebaert

Beeldhouwer Paul Landowski (1875-1961) sleepte na de Eerste Wereldoorlog. De ene na de andere miljoenenopdracht binnen voor het maken van monumenten voor de eeuwigheid. De meeste staan onwrikbaar verankerd in het landschap. Sommige gedenktekens vielen ten prooi aan nieuwe conflicten

Blz. 44: De expressionist Erich Heckel en Oostende 1915-1918 ... Wim Degrande

"Sinds de 6.III ben ik in dienst in het Etappe-gebiet. Onze Zug is één van degene zich het verst naar voor bevindt, eigenlijk al in het Operationsgebiet. We kunnen de machinegeweren en de kanonnen horen. We halen de gewonden van de Verbandplätzen achter het front af en brengen ze per spoor naar Roeselare vanwaar ze dan verder getransporteerd worden naar de Feldort-lazarette of naar Gent".

Blz. 47: De strijd om de Dardanellen (deel II) ... Menno Wielinga

Uit het verloop van de strijd om de Dardanellen was vanaf 18 maart 1915 duidelijk dat de Britse Marine er niet in zou slagen Constantinopel te bereiken zonder hulp van een grote landlegermacht. Dit landleger zou het schiereiland van Gallipoli moeten veroveren waarna de Marine ongehinderd door de Dardanellen kon opstomen naar Constantinopel nadat alle mijnenvelden waren opgeruimd.

Blz. 62: Helmuth von Moltke, de mens in zijn uniform... Robert Schulze
De in september 1914 op een zijspoor gezette Moltke schreef in november 1914: “De spirituele vooruitgang van de mensheid is slechts mogelijk door Duitsland. Daarom zal Duitsland deze oorlog niet verliezen; het is de enige natie die het thans op zich kan nemen om de mensheid naar een hogere bestemming te leiden.”

Blz.67: De Frontbeweging: de strijd om erkenning en
evenwaardig gebruik van de volkstaal ... Freddy Vandenbroucke

De Vlaams - geëngageerde kapelaan Cyriel Verschaeve verwoorde het zo en legde wellicht ongewild de vinger op de wonde: “Gewoonlijk zeggen de officieren niets in het Vlaams. Is Vlaamse volstrekt nodig, dan bedienen ze zich van de sergeanten. Die spreken dan in naam van des konings en der hoogste gezagsbekleders geen Vlaams, maar ’t platste Gents, Antwerps, Leuvens, Brugs, Brussels of wat dan ook”.

Blz.71: Hier ist etwas Loos (deel II)... Yves Derveaux

In deel 1 van dit artikel (zie Shrapnel 2018/1) kon u lezen hoe korporaal Fritz Schlegelmilch na een verkwikkend verlof in Ma-nebach en een kort verblijf in Roeselare halsoverkop het front rond Ieper moest verlaten om naar Hulluch te trekken. Daar zouden hij en zijn regiment, het RIR 233, deelnemen aan wat later zou bekend worden als de Slag bij Loos. Van 3 tot 18 oktober zal Schlegelmilch bijna ononderbroken in het oog van de Britse storm staan, die alles uit de kast haalt om een doorbraak aan het westfront te realiseren. Zijn dagboek – achteraf geschreven op basis van zijn brieven en herinneringen – levert ons een unieke kijk op de Duitse kant van het verhaal.

Blz.77: Maandag 4 november 1918: Het laatste bezoek van de Duitse keizer Wilhelm II aan zijn troepen... Walter De Swaef

Pastoor Frans Voortman van Vlekkem, een kleine deelgemeente van Erpe-Mere, schrijft in het Liber Memorialis van zijn parochie dat de Duitse keizer Wilhelm II op 5 november 1918 gezien zou zijn in zijn auto op de vlucht van Sint-Lievens-Houtem via Bam-brugge naar Aalst. Lang dacht men dat dit een cowboyverhaal was. Wat zou de Duitse keizer op vijf dagen voor zijn troonsafstand in deze contreien komen doen?

Blz.80: De kanonnen van het ‘Quartier du Bois’ van Koksijde... Michel Piérart

In juni 1916 kwam de toestemming van de hoogste Franse legerleiding voor het vervoer via spoor naar Koksijde van twee grote artillerie- stukken van 270 mm. Deze ALVF (artillerie lourde sur voie ferrée) woog 30 ton en had een bereik van ongeveer 30 kilometer.

Blz.86: Canadese spoorwegtroepen aan de Westkust... Luc Vanacker

Toen ze op 25 augustus 1915 in het niet bezette stukje België aankwamen met 17 officieren en 441 ‘other ranks’, werden ze aan-vankelijk toegewezen aan de Belgische Tweede en Zesde Legerdivisie en legden ze (smal)sporen in de loopgraven.

Kort:
Blz. 18: Weggevoerde en omgekomen Hobokenaren 1916-1917. Johnny Driesen
Blz. 38: ‘Het Arabisch kruitvat’, boek introductie. F. Vandenbroucke
Blz. 66: Vinnige belangstelling. Herman Verstraete
Blz. 76: Kortrijk: Bloedig luchtbombardement of was er iets anders aan de hand?
F. Vandenbroucke
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WFA-België Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group