Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index Forum Eerste Wereldoorlog
Hét WO1-forum voor Nederland en Vlaanderen
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   WikiWiki   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen   Actieve TopicsActieve Topics 

Inhoud Shrapnel 2018 nr.3

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WFA-België Actieve Topics
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
blindgangerGeregistreerd op: 1-10-2010
Berichten: 66

BerichtGeplaatst: 16 Aug 2018 17:51    Onderwerp: Inhoud Shrapnel 2018 nr.3 Reageer met quote

Blz. 2: Beeldenreeks over het oorlogsmonument op Sart-Tilman

Blz. 5: In het mondingsgebied van de IJzer werd bij momenten hevig strijd geleverd
“Van de ruïnes van Nieuwpoort-Bad en -Stad bleven enkel nog kelders over die beschutting gaven aan hoofdkwartieren en hulpposten. De twee godverlaten woonkernen en het omliggende platteland verborgen een ongelofelijk labyrint van onderaardse galerieën. De manschappen bewogen zich als mollen en je kon, als je door een opening in Koksijde de loopgraven binnen kroop door een opening in de eerste linie weer buiten kruipen zonder het daglicht te zien.” (Jean Cocteau)
Freddy Vandenbroucke


Blz.17: Britse besluitvorming met betrekking tot de Dardanellen-operatie van 1915/16 (deel3)
Hoe de interne meningsverschillen in Whitehall leidden tot de mislukking van de Gallipoli-operatie in 1915
Hans Terpstra

Blz.25: La bataille du Matz: de strijd in juni 1918 bij Compiègne Eric R.J. Wils
Op de Rue d’Enfer werden op 11 juni 1918 drie alom bekende foto’s genomen van een Frans bataljon dat dekking zocht in het talud van de weg. Beklemmende en gruwelijke iconen van de strijd in dit gebied, die het hoogtepunt vormde van een op 9 juni 1918 begonnen Duitse aanval richting Compiègne.

Blz.31: Franse tanks aan de Matz Herman Verstraete
Voor de 163 ingezette Franse tanks duurde die veldslag aan de Matz slechts twee dagen, de elfde en de twaalfde juni.

Blz.37: ‘Mîr wëlle bleiwe wat mîr sin’ Johan Vermeeren
Op de avond van de eerste augustus stak een compagnie van het 7. Rheinische Infanterie-Regiment Nr. 69 onder Leutnant Feldmann rond zeven uur in het noordoosten van Luxemburg de grens over. De Duitsers bezetten het station van Troisvièrges en begonnen de spoorlijn op te breken.

Blz.43: Gedoe om een Gouden Dame Johan Vermeeren
Sinds 1923 herinnert het Monument du Souvenir van Claus Cito de Luxemburgers aan de offers die hun landgenoten brachten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Blikvanger van het monument is d’Gëlle Fra, een verguld vrouwenbeeld dat door de jaren heen garant heeft gestaan voor een hoop gedoe.

Blz.47: Brief van de Kemmelse burgemeester Bruneel Gustave de la Warande
Freddy Vandenbroucke
Dat het ‘samenleven’ van de burgerbevolking, kort achter de frontlijn, met Britse militairen verre van gemakkelijk was bewijst deze brief van de burgemeester van Kemmel aan een Belgische minister:

Blz.53: Curzio Malaparte, een volbloed Italiaanse patriot, halfslachtige fascist, politieke kameleon, vermaard journalist en schrijver, tussenin een toonbeeld van de ‘Italian lover’
Freddy Vandenbroucke
Curzio Malaparte werd op 9 juni 1898 geboren als zoon van een mooie Lombardijse, Evelina en een Duitse fantast en avonturier, Erwin Suckert. Die ‘kruising’ levert een apart soort schrijver en journalist op.

Blz.59: Philippe Leclerc de Hautecloque een naam als een klok…
Freddy Vandenbroucke
De Hautecloque’s worden omschreven als gentilshommes campagnards, zeg maar landelijke, lagere adel met roots in Picardië. Deze ancienne noblesse die teruggaat tot de 12de eeuw, had enkele illustere voorvaderen en zou ook in de 20e eeuw van zich laten spreken. De meest bekende is Philippe Leclerc de Hautecloque die aan het hoofd van de 2e Division Blindée in 1944 Parijs bevrijdde.

Blz.63: Vlaamse vaandelvluchtigen, een onzeker lot tegemoet Freddy Vandenbroucke
Toen het clandestiene Legercomiteit, na de oorlog de Frontbeweging genoemd, sublieme deserteurs door de vijandelijke linies stuurde, waagde het zich op een vervaarlijk helend vlak.

Blz.67: ‘Il fallait légitimer cette guerre totale’
(vertaling Herman Verstraete)
Interview verschenen in L'Expresse, 3/8/2014, met emeritus hoogleraar Gerd Krummeich, universiteit Heinrich Heine Düssseldorf vertaald door Herman Verstraete.

Blz.69: The Millionaires’ Unit: An American at Schore Luc Vanacker
Toen Alfred Ronse op tweede kerstdag 1918 zijn boerderij in Schore bezocht, trof hij er op de ruïnes van de gebouwen het levenloze lichaam aan van een Amerikaanse piloot. Het lijk was in gevorderde staat van ontbinding, het gezicht aangevreten door ratten, maar de helm en de jas zaten nog vast.

Blz.75: Het interneringskamp Wallantskapelle
Guido Mahieu & Luc Vanacker
De kans dat u nog van het dorp Wallantskapelle gehoord hebt, is klein, want het dorp bestaat niet. Of beter, het bestaat niet meer.

Blz.79: Marseille: Als havenstad een vat vol bedrijvigheid Freddy Vandenbroucke
Van de oorlogshandelingen hebben de Marseillezen niets gemerkt, des te meer passanten voorbij zien komen van en naar de oorlog via de haven.

Blz.84: James Mac Carthy; een jeugdige Australiër vond zijn graf in Vlaanderen
Chris Schalkens
Op 1 november 1914 verliet de 1st Division van de Australian Imperial Force (AIF) het land. Op 5 december arriveerden de manschappen in hun trainingskamp in Egypte. James McCarthy voegt zich bij de AIF 12 de-cember van datzelfde jaar. Hij krijgt er het stamnummer 886. Hij is dan, volgens zijn eigen verklaring, 18 jaar.

Kortere bijdragen: blz. 34: Gino Lecomte: ‘Seeflugstation Flandern II’; blz. 36: Luc Vanacker: De ge-boorte van de RAF; blz. 51 ‘Het merkwaardige verhaal van een Franse zwaar oorlogsvalide’ uit ‘Van den Grooten oorlog’; blz. 52: Freddy Vandenbroucke: ‘Over spionnen en ander guur volk’; blz. 74: rechtzetting; blz.78: Luc Vanacker: ‘Spaanse griep’; blz 82: Johnny Driesen: Het oorlogsverhaal van de Antwerpse soldaat Waltherus Arthur Van Vlimmeren – Jeannick Vangansbeke: Remise is niet langer mogelijk; blz. 83: Herman Verstraete: Gunther Adolf Burstyn, Duitse tankpionier.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Forum Eerste Wereldoorlog Forum Index -> WFA-België Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group